Čo je výmena stúpačiek a ako prebieha

Čo je výmena stúpačiek a ako prebieha

Kompletná odborná výmena stúpačiek zvyčajne trvá niekoľko dní. Šikovná firma to zvládne aj za deň – dva, samozrejme, v závislosti od veľkosti nehnuteľnosti. Najčastejšie je výmena stúpačiek realizovaná z dôvodu prirodzeného opotrebovania potrubí, ktoré sú na hranici životnosti. Druhým dôvodom je výmena stúpačiek po havarijnej situácii, ktorá prispela k ich výraznejšiemu poškodeniu.

Výmenu stúpačiek neodsúvajte na neurčito

Ešte predtým, než zistíte, ako prebieha výmena stúpačiek, je potrebné vysvetliť, čo sú stúpačky a aký je ich zmysel. Ide o zvislé rozvody potrubí, ktoré do nehnuteľnosti privádzajú plyn a pitnú vodu. V minulosti boli stúpačky tvorené oceľovým potrubím, ktorého bežná životnosť sa pohybuje okolo 30 rokov. Dnes sú mnohé takéto potrubia v nevyhovujúcom stave. Na ich niektorých miestach dochádza k vzniku prasklín a iných netesností, čo vedie k únikom vody či dokonca plynu. A snáď nie je potrebné rozvádzať, do akých extrémov môžu tieto úniky prepuknúť. Menej horší scenár predpokladá vytvorenie nepríjemnej vlhkosti, v dôsledku čoho nastáva postupná korózia ostatných oceľových potrubí a príslušenstva. Horší scenár je vytopenie bytov či požiar. Aj preto je potrebná odborná výmena stúpačiek. Je potrebné dodať, že čiastočné opravy poškodených potrubí nie sú vždy ideálnym riešením. Zvyčajne sú dočasné a pomerne nákladné. Účinnejší spôsob je práve komplexná výmena stúpačiek pod vedením profesionálnej firmy a s použitím tých najkvalitnejších materiálov použitých na samotné stúpačky aj ich montáž.

Ako vyzerá výmena stúpačiek vody

Výmena stúpačiek si zvyčajne žiada menšie stavebné zásahy. Napríklad, ak je realizovaná výmena stúpačiek vody, pripravte sa na vypustenie vody z potrubia a demontáž vodomerov. Až tak prichádza na rad výmena stúpačiek za nové. Odporúčaný materiál pre stúpačky je plast a hliník, príp. ich kombinácia. Ide totiž o mimoriadne odolné a trváce materiály s mnohoročnou životnosťou. Navyše sú odolné voči korózii a uchovávajú si svoj tvar, čiže sa nedeformujú. Výmena stúpačiek vody je sprevádzaná aj vhodnou izoláciou – aby nedošlo k zbytočnej tepelnej strate. Osobitný dôraz sa kladie na prechody stúpačiek medzi poschodiami. Prestupy sú zvyčajne vyplnené protipožiarnou penou a následne zabetónované. Je zrejmé, že výmena stúpačiek nie je práca pre bežného domáceho kutila. Musí byť realizovaná s ohľadom na bezpečnosť zdravia a ochranu majetku. Taktiež musí vyhovovať protipožiarnym predpisom.

O kompletnú výmenu stúpačiek, rozvodov kanalizácie a pitnej vody sa postará The best – home. Zabezpečíme kvalitný servis prác aj odborné poradenstvo zamerané na údržbu a starostlivosť o stúpačky. Kontaktujte nás pre viac informácii.

SNP 169 05918 Spišské Bystré
tel.: +421949764888

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888